استارتاپ

استارتاپ چیست

استارتاپ

استارتاپ چیست

استارتاپ چیست؟
شرکت نوپا را استارتاپ نامیده اند.
اگر چه در تعریف استارت آپ بر این مسئله تاکیدی وجود ندارد که حتماً فعالیت آن در حوزه تکنولوژی یا فن آوری اطلاعات باشد، اما به دلیل اینکه بسیاری از استارت آپ ها در سالهای اخیر، در محور این زمینه‌ها شکل گرفته‌اند، گاهی در تعریف استارت آپ به این مسئله هم اشاره می‌شود که استارت آپ باید در حوزه فن آوری‌های نوین فعالیت کند..
تعریف استارت آپ به عنوان یک واژه انگلیسی در دیکشنری وبستر
استارت آپ یک کسب و کار جدید است (A New Business)
تعریف استارت آپ توسط مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا (USSBA)
کسب و کاری که عموماً حول محور تکنولوژی شکل گرفته و پتانسیل رشد بالایی دارد.
تعریف استارت آپ توسط استیو بلنک شکل گرفته است.

استارت آپ یک نهاد انسانی است که برای ارائه یک محصول یا خدمت جدید در شرایطی که ابهام بالایی وجود دارد به وجود آمده است.
بنابراین، اگر شکل‌های خاصی از کسب و کار نوپا مد نظر ما باشد، آن را با صفات مربوطه ذکر خواهیم کرد. مثلاً ممکن است چنین اصطلاحاتی را به کار ببریم:
کسب و کار نوپا مبتنی بر تکنولوژی های نوین
استارت آپ مبتنی بر فن آوری اطلاعات
کسب و کار نوپای خانگی
کسب و کارهای نوپای آینده نگر
کسب و کارهای نوپای ایجادکننده تحول در بازار
برای اینکه بفهمیم استارتاپ چیست، بهتر است ابتدا بفهمیم استارتاپ چه چیزهایی نیست
استارتاپ یک رویداد و همایش کارآفرینی نیست
یک وب سایت یا یک اپ موبایل، لزوما یک استارتاپ نیست
استارتاپ یک شرکت کوچک که در حال درآمدزایی و رشد است، نیست

بر اساس تعاریف مختلف از نویسندگان و محققان این حوزه، مانند آقای استیو بلنک، اریک ریس، و کتاب ها و منابع متنوع، بهترین و جامعترین تعریفی را که برای یک استارتاپ می توان ارائه کرد، به نظر من، این است:
استارتاپ یک سازمان موقت است که با هدف یافتن یک مدل کسب و کار تکرارپذیر و مقیاس پذیر بوجود آمده است.


جایگاه نوآوری در استارتاپ‌ها
استارتاپ ها، معمولا حول ایده های نوآورانه و خلاقانه بنا می شوند. در واقع فرد یا افرادی خوشفکر، با ایده های نو، در جستجوی روش هایی برای کسب درآمد از آن ایده و تولید انبوه محصولات یا خدمات مبتنی بر آن ایده هستند. نوآوری در استارتاپ ها، به شکل نوآوری در بازار یا نوآوری در محصولات و خدمات خود را نشان می دهد.

  • ۰
  • ۰


)چهار گام موثر  برای جذب و فروش بیشتر که لازم است بدانید(

 

همه فروشنده ها دوست دارند افرادی حرفه ای باشند و بتوانند فروش بیشتری داشته باشند. عملکرد یک فروشنده با میزان فروش بیشترش سنجیده می شود، لذا فروشنده ها هرچه بیشتر بفروشند یعنی عملکرد بهتری دارند و باطبع آن درآمد بیشتری خواهند داشت.به همین خاطر دانستن تکنیک های فروشندگی حرفه ای برای هر فروشنده ای مهم و حیاتی است.

.1بهبود توسعه فردی

اگر می خواهید یک فروشنده حرفه ای باشید، در وهله اول باید بر روی مهارت های توسعه فردی خودتان کار کنید. در فروشندگی حرفه ای لازم است شما فرد کاملاً منظمی باشید و بتوانید تمام کارهایتان را مطابق برنامه پیش ببرید.

از موضوعات دیگر در توسعه فردی مطالعه هست، یک فروشنده حرفه ای باید زمانی را به مطالعه کتاب های خوب در حوزه فروش و موفقیت تخصیص دهد.

 

.2شناخت بازار هدف و مشتریان

برای موفقیت در فروشندگی باید مشتری را بخوبی بشناسید. جمله زیبایی است که می گوید به اندازه تمام انسان ها راهکارهای ارتباطی وجود دارد.

یک فروشنده حرفه ای باید بتواند به خوبی مشتری خودش و سلایق او را بشناسد و مطابق این شناخت با مشتری ارتباط ایجاد کند.

برخی از مشتری ها منطقی هستند و برایشان ویژگی ها را مهم است، برخی احساسی هستند و بیشتر به ظاهر محصول یا رفتار فروشنده توجه دارند و برخی دیگر بدنبال عرف و فرهنگ هستند و نگاه می کنند آیا دیگرانی از این محصول استفاده کرده اند یا خیر.

 

.3تاثیرگزار بودن

فروشنده حرفه ای فردی تاثیرگذار است. این تاثیر گذاری هم در ظاهر است و هم در کلام. فروشنده حرفه ای باید با اصول سخنوری و فن بیان به خوبی آشنا باشد و بتواند با کلامی رسا و زیبا با مشتری صحبت کند.

فروشنده حرفه ای باید توجه ویژه ای به پوشش و ظاهر خودش بدهد، فروشنده ای که از لباس مناسب استفاده نمی کند و به ظاهر خودش اهمیت نمی دهد نباید توقع فروش های بالا را داشته باشد.

 

.4شناخت و تسلط کامل بر محصول

در فروشندگی حرفه ای، فروشنده ها باید اطلاعات کاملی نسبت به محصولی که می فروشند داشته باشند. ترجیحاً در صورت امکان باید خود فروشنده حداقل یکبار از آن محصول استفاده کرده باشد تا بتواند آنرا به مشتری خودش پیشنهاد دهد و درباره آن حرف بزند.

لازم است فروشنده به محصول و کارکرد آن اعتقاد داشته باشد. فروشنده ای که خودش محصولی را که می فروشد قبول ندارد و از آن استفاده نمی کند، مسلماً نمی تواند با تمام وجود آنرا معرفی کند. این ضرب المثل زیبا را فراموش نکنید " آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند"

به محصولتان اعتقاد داشته باشید تا بتوانید از دل و جان آنرا معرفی نمایید.

 

 

 

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی